ניהול לחץ ובניית חוסן בזמן משבר - ריכוז משאבים

מדינת ישראל במשבר מאז ה-7.10 וכולנו נמצאים.ות תחת לחץ ואי-וודאות כבדה. בזמן כזה, מיומנויות שתומכות ברווחה נפשית קריטיות במיוחד. הקמנו באתר עמוד מיוחד עם משאבים לניהול לחץ ובניית חוסן: הרצאות, סרטונים ופודקאסטים וכן תרגולים תומכי רווחה נפשית

סרטון: התמודדות עם מצבי לחץ

עבודה, ילדים, לימודים, מבחנים, משכנתא, אוברדראפט, לחץ! אם זה נשמע לכם מוכר, אתם לא לבד. אורח החיים המודרני גורם לרבים מאיתנו לחיות במצב של סטרס כרוני. הצטרפו לחוקרת המוח ד”ר נועה אלבלדה בסרטון שמסביר מהי תגובת הסטרס, מה מפעיל אותה ומה השפעתה הגופניות. כמו כן נדבר על חשיבות תגובת הסטרס להישרדות שלנו.

סרטון: סטרס והתפתחות המוח

בסרטון זה נראה כי חשיפה לסטרס במהלך העוברות או הינקות יכולה להשפיע על התפתחות המוח של ילדים. כמו בכל תופעה הנוגעת למוח, התמונה מורכבת משום שסטרס יכול לפגוע בהתפתחות מוחית או לתמוך בה, לפי הסיטואציה. נשאל האם ואילו כלים אנו יכולים לתת לילדים.ות שלנו על מנת שיוכלו להתמודד עם סטרס בצורה טובה.

סרטון: מה זה מיינדפולנס - על קצה המזלג

ד״ר נאוה לויט בן-נון מסבירה בסרטון קצרצר בן שתי דקות מה זה בכלל מיינדפולנס ואיך חוקרים אותו בכלים מדעיים על מנת להבין למה הוא תומך ברווחה הנפשית שלנו וביכולת שלנו לבנות חוסן ולהתמודד עם לחצים ומתחים בחיינו.

על סטרס וההתמודדות איתו

בהרצאה זו עם ד״ר נועה אלבלדה, היא מסבירה מה זה סטרס, למה הוא חלק בלתי נפרד ואפילו חיוני מחיינו ומתי הוא הופך להיות ממועיל למזיק. וכמובן, איך אפשר ללמוד להתמודד איתו ולנהל אותו בצורה טובה, לא רק בעיתות משבר וחרום אלא בעיקר בזמני שגרה.

איך בונים חוסן נפשי

חוסן נפשי הוא היכולת להתמודד בהצלחה עם ארועים קשים או מאתגרים תוך ניהול מיטבי של תחושות ורגשות לא נעימים שיכולים להתעורר במצבים כאלו, ואולי אף לצמוח מתוך קושי ומשבר ולגלות כוחות פנימיים. הצטרפו לד״ר נועה אלבלדה לשיחה על האופן בו חוסן נפשי מתבטא במוח ועל הדרכים השונות לבנות אותו בקרב ילדים ומבוגרים כאחד.

חוסן ואיך מחזקים אותו

חוסן מוגדר בתור היכולת להתמודד בצורה טובה עם משברים ואתגרים ולא לאפשר לרגשות הלא נעימים שמתעוררים במצבים אלו להימשך ללא בקרה. ד״ר נועה אלבלדה משוחחת על חוסן ממבט מדעי המוח ועונה על שאלות כמו אילו מערכות מוחיות קשורות לחוסן גבוה, כיצד מודדים חוסן בבני אדם ואיך מטפחים אותו כתכונה גם בילדות וגם בבגרות.

פיתוח חוסן בזמן משבר

בהרצאתה של ד״ר נועה אלבלדה, היא מציגה את הבסיס המוחי של חוסן ומדברת על חוסן כתכונה שאפשר לפתח באמצעות כלים שונים. ברצף הארועים של השנים האחרונות (קורונה, המשבר הפוליטי בישראל וכמובן המלחמה הנוכחית), חוסן היא תכונה שלא רק חשוב אלא הכרחי לפתח, למען בריאותנו הנפשית והגופנית. ההרצאה כוללת טיפים מעשיים לבניית חוסן ולהתנהלות מיטיבה לנוכח משבר. סיכום כתוב של עיקרי ההרצאה תוכלו למצוא כאן.

מיינדפולנס וכלים לקשב ולקשר

חן קס, מנחה בתכנית בית ספר סגול ובעמותת שפת הקשב, משתפת בכלים של “שפת הקשב” (מיינדפולנס לילדים ובני נוער), שיכולים לתמוך בנו בהתמודדות עם אתגרי התקופה והלמידה מרחוק, ולטפח חוסן ויציבות. חן מציגה גם כלים עבור מורות ומורים וגם כלים עבור תלמידות ותלמידים.

מיינדפולנס בזמני משבר

פרופסור נאוה לויט בן-נון מסבירה איך תרגול מיינדפולנס יכול לסייע לנהל באופן מיומן משאבים מוחיים ופסיכולוגיים לטיפוח חוסן ורווחה נפשית, בעיקר לנוכח קושי ומשבר.

חמלה עצמית בימי משבר

למה חמלה עצמית רלבנטית אולי יותר מכל תרגול אחר בימי משבר? פרופסור נאוה לויט בן-נון משוחחת על חמלה עצמית, איך היא קשורה למערכות המוחיות שלנו שמאפשרות לנו לטפל באחרים ולקבל טיפול בחזרה ואיך מתרגלים חמלה עצמית רגע לפני שנכנסים לסבב אינסופי של האשמה ואכזבה עצמית כדי לעשות ריסטרט ולהתחיל מחדש שוב ושוב.

ממהפיכת המוח למהפיכת המיינדפולנס

מיינדפולנס הפך לתרגול פופולרי בעולם המערבי בעשורים האחרונים וידוע כתרגול שמשפר התמודדות עם לחץ ובונה חוסן מוחי, פסיכולוגי וגופני. צפו בשיחה עם ד״ר נועה אלבלדה על החשיבות של טיפוח המוח והתודעה בעולם של היום ועל מחקרי המוח שמאחורי התרגול שמראים את השפעותיו המיטיבות. 

מיינדפולנס: הקלה או מפגש מיטיב עם החיים?

פרופסור נאוה לויט בן-נון בשיחה מדעית על האיכויות שמיינדפולנס מכניס לחיינו וכיצד התרגול מאפשר לא רק הפחתת לחץ לנוכח אתגרים וקשיים, אלא מפגש מיטיב ועדין יותר עם החיים, עם עצמי ועם האחר.ת על בסיס קבוע.

פודקאסטים

לחץ, תנו לו לצאת

ד״ר נועה אלבלדה מתארחת בפודקאסט מיינדסט של שלומי חסטר לשיחה על סטרס. בפרק הזה נועה מסבירה מה זה סטרס ומה גורם לו, מהן ההשפעות של סטרס לטווח קצר ומה קורה לנו כשהוא הופך לכרוני. כמו כן היא מדברת על הפעולות והאסטרטגיות שניתן ליישם על מנת לווסת ולהפחית סטרס. וגם…למה לזברות אין אולקוס.

חוסן בתקופת משבר

חוסן נחשב לאחת התכונות האנושיות החשובות ביותר וזה נכון במיוחד בתקופות של משבר וחוסר ודאות. עבודה על חוסן מפגישה אותנו עם קשת הרגשות האנושיים והופכת אותנו לחזקים וסתגלנים יותר. חלק רואים בחוסן כמו בולמי זעזועים לחיים – משהו שעוזר לנו לעבור את המהמורות שיש בדרך בלי להיפגע. בפרק הזה שלומי חסטר וד”ר נועה אלבלדה מנסים להבין מהו חוסן, עומדים על ההבדל ועל הקשר בינו לבין סטרס, עונים על שאלות כמו כיצד ניתן למדוד חוסן? האם זה מולד או נרכש? איך ניתן לאמן חוסן? ועוד. לבסוף, הם נותנים כלים ופרספקטיבות לבניית חוסן.

מבוא למיינדפולנס

תמיד רציתם לדעת מה זה מיינדפולנס? ד”ר אסף פדרמן הגיע לפודקאסט כדי לדבר בדיוק על זה. אסף היה מנהל הפיתוח ותכניות ההכשרה במכון מודע למיינדפולנס, מדע וחברה באוניברסיטת רייכמן. בפרק הוא מסביר מה זה מיינדפולנס, מאיפה זה הגיע ומהם היתרונות שבאימון מוחי מסוג זה. אסף גם מסביר על קשב, מודעות ועל איכויות כמו סקרנות, קבלה ואי-שיפוטיות. הוא גם מתייחס למושג האורחים ומסביר מי הם ולמה רובנו לרוב מתייחסים אליהם כאל פולשים.

על מוח וסטרס

אורח החיים המודרני חושף אותנו להרבה סטרסורים, גירויים שגורמים לנו לתחושת לחץ שלאורך זמן יכולה לפגוע בבריאותנו הגופנית, המוחית והפסיכולוגית. ד״ר נועה אלבלדה מתארחת בפודקאסט ״השעה הבינתחומית״ ומסבירה למה לחץ הוא חלק חשוב מחיינו ובלעדיו לא היינו יכולים להתמודד עם איומים. היא גם מסבירה למה אנו בני האדם רגישים במיוחד להשפעות של לחץ כרוני, למה חשוב מאוד להבין מהו לחץ וכמובן איך אפשר להתמודד איתו בצורה טובה.

תכירו: מיינדפולנס

זה קורה בגוגל, בצה״ל, בבתי כלא, בהתנחלויות: המדיטציה הבודהיסטית, שהפכה בגירסה המערבית ל״מיינדפולנס״, נכנסה למיינסטרים הישראלי. רום אטיק מספר מה זה בכלל ואיך זה קרה ומראיין מומחים בתחום, ביניהם ד״ר נועה אלבלדה ששופכת אור על הזווית המוחית של מיינדפולנס.

המשפיעות, עם פרופסור נאוה לויט בן-נון

מיינדפולנס

ד״ר נועה אלבלדה משוחח עם מיקה טוכמאייר על מיינדפולנס: מה זה מיינדפולנס, התועלת בתרגול מיינדפולנס, מיינדפולנס במערכת החינוך, מיינדפולנס בטיפול פסיכולוגי, דוגמאות לתרגולי מיינדפולנס שונים והפרכת מיתוסים לגבי התרגול.

איך להשתמש במיינדפולנס ליצירת שקט פנימי

הימים הם ימים קשים ומורכבים, ונוגעים בכל אחת ואחד מאיתנו באופן אישי. כולנו ברמת הפרט, הארגון או הקהילה, מתמרנים בין צרכים שהתרבו ומשאבים שפחתו. שיתוף פעולה בין הפודקאסט The Human Founder – Coaching & Consulting for Startup Leaders ואוניברסיטת רייכמן הוליד את סדרת החוסן, מתוך מטרה להעניק כלים שיסייעו בחיזוק החוסן הנפשי הנחוץ כ״כ בשעה זו. בפרק 8 מתארחת ד״ר נועה אלבלדה מצוות תכנית בית ספר סגול לשיחה על תרגול מיינדפולנס ואיך הוא יכול לעזור לנו למצוא מעט שקט פנימי בימים אלו.
 

חוסן בתקופת משבר

חוסן היא היכולת שלנו להתמודד עם מצבי לחץ ומשבר ולהסתגל אליהם. תשאלו את עצמכם.ן: עד כמה יש לכם.ן תחושת שליטה בחיים? תחושת משמעות ומטרה? גמישות בהסתגלות לשינויים? אינטראקציה בינאישית טובה? סקרנות? כל אלו נמצאו כתכונות שמקושרות לחוסן. מה שיפה בחוסן, שהוא לא תכונה מולדת בלבד, אלא אפשר לפתח אותו במהלך החיים, למשל באמצעות טיפוח מערכות יחסים, קביעת מטרות ריאליות להגשמה, חיזוקים חיוביים ועוד. נועה אלבלדה התארחה בפרק של הפודקאסט אנשי הקשב של ד״ר שירלי הרשקו ודיברה על: מהו חוסן, איך אפשר למדוד אותו, איך הוא נראה במוח, מחקרים מעניינים בתחום, ואיך אפשר לפתח חוסן בילדים ובמבוגרים.

תרגולים מוקלטים

הנחיות למדיטציית מיינדפולנס למבוגרים

אוסף של מדיטציות מיינדפולנס מונחות באורכים שונים עם המנחה עמוס אבישר, לשעבר מנהל תכנית בית ספר סגול. להאזנה ביוטיוב, הקישו כאן.

תרגולי מיינדפולנס מוקלטים לילדים וילדות

אוסף של תרגולי מיינדפולנס מוקלטים לילדים וילדות. להאזנה ביוטיוב, הקישו כאן.

תרגולי מיינדפולנס מוקלטים לנוער

אוסף של תרגולי מיינדפולנס מוקלטים לבני ובנות נוער. להאזנה ביוטיוב, הקישו כאן.

סרטוני תרגולי ומשחקי מיינדפולנס

אוסף של סרטונים המדגימים תרגולי ומשחקי מיינדפולנס לילדים, ילדות, נערים ונערות. לצפיה ביוטיוב, הקישו כאן.

הנחיות כתובות לפעילויות ומשחקים

לקט תרגולי התבוננות ודמיון

הנחיות כתובות ללקט תרגולים לפיתוח מודעות עצמית, מודעות לעולם ולאחר, דמיון ויכולת התבוננות. מיועד לילדים וילדות – כאן.

לקט תרגולי נשימה, הודיה והתבוננות

הנחיות כתובות ללקט תרגולי נשימה, הודיה, התבוננות ופיתוח תחושת פעלתנות (אייג׳נסי). מיועד לילדים וילדות. – כאן.